Khamis, 10 Mei 2012

Kuih Akok

It is also known as "Akok Kelantan" because its sweet aroma. The ingredient are eggs and "gula melaka".






Ingrediant :
  • 8 biji telur itik
  • 2 biji telur ayam
  • 600 gm gula melaka
  • 2 cawan tepung gandum
  • 6 kuntum bunga cengkih
  • 2 helai daun pandan
  • 1 1/2 biji kelapa

Method :
  1. Telur dipecahkan ke dalam satu mangkuk dan kacau hingga hancur.
  2. Kelapa diperah dan diambil santan 2 kali sahaja (pekat).
  3. Gula melaka diracih-racih, kemudian campurkan telur dengan santan, gula melaka dan tepung gandum. Kacau dan selepas itu ditapis dengan tapisan supaya tidak berbuku-buku.
  4. Daun pandan dikoyak-koyak, bunga cengkih dimasukkan ke dalam campuran tadi, pukul dengan senduk serta kacau campuran tadi.
  5. Panaskan acuan baulu, kemudian masukkan adunan tadi mengikut lubang baulu. Bakarlah dengan api atas dan bawah. 



Wana. 2011, July 31. Akok Kedut(Versi Kelantan). iResepi Sajian Resepi Dari Chef Terkenal di Serata Dunia. Retrieved May 10, 2012, from http://www.kongsiresepi.com/read/3384/0/.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan