Khamis, 17 Mei 2012

Kuih Buah Tanjung


Kuih buah tanjung is a type of traditional Malay cakes and it is popular in Kelantan. It is a kind of cake made ​​with eggs and flour mixed in water and sugar. It is yellow water droplets-shaped cake. It is formed using the mold and formed according to the taste of sugar maker in the water.

Kuih buah tanjung is not sold widely as other cakes because it is quite picky to make. It is more special cakes for special functions such as to celebrate the wedding. The remaining white egg is usually used for making kuih tahi itik.




Ingredients:
  • 10 Biji Kuning Telur itik
  • 1 kg gula pasir
  • 500ml air
  • 250 gm tepung beras pulut
  • 100 gm tepung beras
  • 2 helai daun pandan
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 1 sudu teh pewarna oren



Method:


1. Masukkan tepung beras pulut dan tepung beras dalam satu bekas kemudian sangai tanpa menggunakan minyak sehingga agak-agak ringan, Kemudian angkat dan ketepikan.

2.Masak gula serta dimasukkan air sehingga menddih, lalu masukkan daun pandan dan bunga cengkih biarkan seketika sengga menjadi separuh pekat. Setelah itu, keluarkan daun pandan.

3. Blend/pukul kuning telur tadi hingga naik kembang.lalu di masukkan kedalam bekas  berisi tepung yang telah di sangai sedikit demi sedikit dan di uli menjadi doh yang lembut.Cubit adunan dengan menggunakan hujung jari dan buatkan bentuk seperti buah tanjung, kemudian masukkan kedalam air gula biarkan sehingga buah tanjung itu tadi meresap air gula. Siap untuk dihidangkan.


Wana. 2011, August 5. Buah Tanjung. iResepi. Retrieved May 2, from http://iresepi.blogspot.com/2011/08/buah-tanjung.html#axzz1uGs82icc 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan