Kuih buah tanjung is a type of traditional Malay cakes and it is popular in Kelantan. It is a kind of
cake made with eggs and flour mixed in water and sugar. It
is yellow water droplets-shaped
cake. It is formed using the
mold and formed
according to the taste of sugar maker in the
water.
Kuih buah tanjung is not sold widely
as other cakes
because it is quite picky to make. It is more special cakes for
special functions such as to celebrate the wedding. The remaining white
egg is usually used for making kuih tahi itik.
Ingredients:
- 10 Biji Kuning Telur itik
- 1 kg gula pasir
- 500ml air
- 250 gm tepung beras pulut
- 100 gm tepung beras
- 2 helai daun pandan
- 5 kuntum bunga cengkih
- 1 sudu teh pewarna oren
Method:
1. Masukkan tepung beras pulut dan tepung beras dalam satu bekas kemudian
sangai tanpa menggunakan minyak sehingga agak-agak ringan, Kemudian angkat dan
ketepikan.
3. Blend/pukul kuning telur tadi hingga naik kembang.lalu di masukkan kedalam
bekas berisi tepung yang telah di sangai sedikit demi sedikit dan di uli
menjadi doh yang lembut.Cubit adunan dengan menggunakan hujung jari dan buatkan
bentuk seperti buah tanjung, kemudian masukkan kedalam air gula biarkan
sehingga buah tanjung itu tadi meresap air gula. Siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan