Ingredients
(7-8 serve)
- 3 Cawan tepung pulut
- Sedikit garam
- Sedikit air untuk jadikan doh
- Perwarna merah, hijau & oren
(buat 4 warna)
- 1/2 biji kelapa parut
- 2 senduk gula (ikut citarasa)
- Air untuk larutkan gula
- Daun pandan
Method:
- Campurkan tepung pulut dengan
sedikit garam halus.
- Masukkan air sedikit demi sedikit
dan gaul (dengan tangan yang bersih) sehingga tepung boleh di buat doh.
- Bahagikan adunan kepada 4
bahagian & tambah perwarna ke setiap satu bahagian.
- Apabila perwarna sudah sebati,
bentukkan doh sebesar guli & tekan ditengahnya supaya leper sedikit.
- Panaskan air di dalam periuk.
Apabila air sudah mendidih, masukkan doh yang telah siap dibentuk tadi.
- Apabila doh tadi sudah terapung,
angkat dan asingkan.
- Didalam periuk yang lain,
panaskan air, gula dan daun pandan. Apabila air gula sudah mendidih, buang
daun pandan tersebut dan tambahkan kelapa parut. Didih sehingga cukup
likat (ikut citarasa)
- Apabila sudah likat dan mendidih,
masukkan kesemua puteri mandi tadi dan kacau sebati.
- Siap untuk dihidangkan.
Mohdandmeriam, 2010,
April 10, kuih muih tradisional melayu kelantan.Life as Pensioners, Retrieved
May 2, 2012, from http://mohdandmeriam.blogspot.com/2010/04/kuih-muih-tradisional-melayu-kelantan.html.
Papan Kekunci, 2011, September 6, Puteri mandi.papan kekunci dot com, Retrieved
May 2, 20112, from http://papankekunci.com/2011/09/puteri-mandi/.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan