Ingredient ( 3-5 orang )
Untuk Kulit
- 1 cawan tepung gandum
- 2 biji telur
- 2 helai daun pandan
- 1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar minyak masak
- Beberapa titik pewarna hijau
- 1/2 biji kelapa parut
- 3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
- 1 helai daun pandan
Method :
Untuk inti;
Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta
sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi
bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna
keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan
perah, ambil patinya. Jika anda menggunakan santan segera, blend dengan
daun pandan dan tapis. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk kemudian
letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan
daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta
minyak dan kacau lagi. Jika anda inginkan warna asal kuih ketayap tidak
perlu untuk menggunakan pewarna, kerana warna daun pandan tadi akan
membuat adunan tadi warna hijau, tetapi jika anda nak tambahkan sedikit
lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
Panaskan kuali, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan kuali agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang).
Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan