- Pisang
- Gula melaka atau gula batu atau gula biasa
- Daun pandan
- beberapa kuntum bunga cengkih
- sedikit madu (pilihan)
- kapur makan
- secubit garam
- air
Method:
1) Pisang dibelah dua. Kemudian direndamkan dalam air kapur lebih kurang setengah jam.
2) Bersihkan pisang yang telah direndamkan air kapur tu dan toskan.
3) Masukkan air ke dalam periuk. Banyak air bergantung kepada citarasa anda.
4) Masukkan gula. Gula tu ikut suka anda nak pakai jenis gula yang mana. Lain negeri lain gula:)
5) Masukkan secubit garam. Tujuan garam bukan nak kasi masin ye. Sekadar nak bagi kelainan rasa. Pastikan masukkan sedikit garam jer.
6) Biarkan mendidih. Lepaskan tu masukkan pisang yang telah ditoskan tadi. Masukkan madu.
7) Masukkan bunga cengkih dan daun pandan yang telah diracik-racik.
8) Biarkan seketika dan angkat.
Mak Ngoh Selamoh. 2010, July 20. Resepi Sira Pisang. makngohselamoh.blogspot.com.
Retrieved May 10, 2012, from http://makngohselamoh.blogspot.com/2010/07/resepi-sira-pisang.html.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan