It can be prepared on daily
dish or served during special occasions. This tasty food not only
attracted the locals but also as well as from outsiders
- 3 kampit kecil tepung beras
- 5 cawan air
- 3 cawan santan
- 3 keping manisan (gula) kelapa
- 1 cawan gula
- 3 helai daun pandan
- 1 sudu garam
- 1 sudu kapur makan
- 3 cawan beras pulut
- 1 sudu kecil warna merah
- 1 cawan santan kelapa
Method:
- Campurkan tepung beras, air biasa, air daun pandan dan kapur ke dalam kuali dan kacau atau adun sehingga sebati.
- Panaskan adunan di atas api yang sederhana dan kacau sehingga masak.
- Angkat adunan dan sejukkan ke dalam loyang.
- Masukkan santan, tepung beras dan sedikit air di dalam bekas yang berasingan dan sejukkan.
- Beras pulut yang telah direndam, ditos dan dikukus bersama santan sehingga masak.
- Ambil tepung pulut, santan dan masukkan ke dalam bekas kesukaan anda, kemudian curahkan manisan (gula) kelapa secukup rasa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan