- 600gm ubi kayu~dikisar dan ditapis untuk ditoskan airnya( anggaran 2 cawan utk mengisar tapi lepas tu buang secawan lebih air)
- 220gm/1 cawan gula pasir(tak perlu penuh)
- 1 cawan/200ml air daun pandan(guna 10 helai)+1 cawan kurang/180ml air yg dikisar dgn ubi kayu tadi=380 ml campuran keduanya.
- Sedikit garam ***gunakan pewarna hijau utk menaikkan warna hijau atau ada juga versi kuning oren.
Method:
1. Masukkan ubi yang telah ditoskan airnya,gula, air & daun pandan ke dalam loyang. Kacau rata.
2. Masukkan adunan ke dalam periuk kukus dan kukus dalam 20 minit.
3. Siap untuk dihidangkan bersama kepala santan.
Ingredients B:
1 paket santan pekat dlm anggaran 250ml
3-5 sudu tepung beras
sedikit garam
Daun pandan disimpulkan
Method:
1. Satukan santan dan tepung beras dalam periuk. Masukkan daun pandan
2. Masak di atas api yang sederhana. Kacau sehingga santan pekat.
3. Angkat dan curahkan ke atas kuih ubi yang dikukus tadi.
1 paket santan pekat dlm anggaran 250ml
3-5 sudu tepung beras
sedikit garam
Daun pandan disimpulkan
Method:
1. Satukan santan dan tepung beras dalam periuk. Masukkan daun pandan
2. Masak di atas api yang sederhana. Kacau sehingga santan pekat.
3. Angkat dan curahkan ke atas kuih ubi yang dikukus tadi.
Sira
Sain. (2010, November 9). Tepung Boko Ubi Kayu. SiRaSain HotttZzz Kitchen
Centre (SSHKC). Retrieved May 12, 2012, from http://nasibukuhbukitmarak.blogspot.com/2010/11/tepung-boko-ubi-kayu.html
Tiada ulasan:
Catat Ulasan