Selasa, 15 Mei 2012

Tepung gomak




Ingredients:
  • 300 gm tepung beras pulut
  • ½ biji kelapa parut yang telah dibuang kulit arinya
  • Gula secukup manis
  • Air secukup adunan



Method :
  1. Kelapa dimasak dengan air sehingga mendidih.
  2. Setelah itu masukkan gula sambil dikacau-kacaukan lagi sehingga rata. 
  3. Bila gula telah larut masukkan tepung pulut sedikit-sedikit ke dalam campuran air gula dan dikacau sehingga adunan dapat dibentuk. 
  4. Kemudian angkat adunan dan bentukkan bulat-bulat. 
  5. Setelah itu golekkan sehingga rata di atas sedikit tepung pulut. Buat begini semuanya sehingga adunan selesai digunakan. Setelah itu bolehlah diangkat untuk dihidangkan.


Mesra.net. 1998-2009. Tepung Gomak Kelantan. Mesra.net Resepi. Retrieved May 11, 2012, from http://resepi.mesra.net/Detailed/2191.shtml.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan