- 300 gm tepung beras pulut
- ½ biji kelapa parut yang telah dibuang kulit arinya
- Gula secukup manis
- Air secukup adunan
Method :
- Kelapa dimasak dengan air sehingga mendidih.
- Setelah itu masukkan gula sambil dikacau-kacaukan lagi sehingga rata.
- Bila gula telah larut masukkan tepung pulut sedikit-sedikit ke dalam campuran air gula dan dikacau sehingga adunan dapat dibentuk.
- Kemudian angkat adunan dan bentukkan bulat-bulat.
- Setelah itu golekkan sehingga rata di atas sedikit tepung pulut. Buat begini semuanya sehingga adunan selesai digunakan. Setelah itu bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Mesra.net. 1998-2009. Tepung Gomak Kelantan. Mesra.net
Resepi. Retrieved May 11, 2012, from http://resepi.mesra.net/Detailed/2191.shtml.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan