Khamis, 17 Mei 2012

Tepung Bungkus







Ingredients:
1 cawan tepung beras
2 cawan santan + sikit garam
Daun pisang

For the Filling:
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
1 s/b gula
1 s/b tepung gandum
4 s/b air
1 helai daun pandan
tepung pulut+air secukupnya untuk jadikan doh untuk bungkus inti






Method: 
1. Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering. 
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering. Sejukkan. 
3. Jadikan inti bebola kecil. Bungkus dengan doh tepung pulut. Ketepikan dahulu. 
4. Bancuh tepung beras bersama santan. Masakkan hingga naik wap dan nampak agak pekat. 
5. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan.Lap dan bersihkan. 
6. Ambil 3 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti. 
7. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit. 
8. Sejukkan dan hidangkan.




Mohdandmeriam,uih muih tradisional melayu KelantanLife as Pensioners. Received May 2, 2012, from http://mohdandmeriam.blogspot.com/2010/04/kuih-muih-tradisional-melayu-kelantan.html.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan