Ingredients:
1 cawan tepung beras
2 cawan santan + sikit garam
Daun pisang
For the Filling:
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
1 s/b gula
1 s/b tepung gandum
4 s/b air
1 helai daun pandan
tepung pulut+air secukupnya untuk jadikan doh untuk bungkus inti
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
1 s/b gula
1 s/b tepung gandum
4 s/b air
1 helai daun pandan
tepung pulut+air secukupnya untuk jadikan doh untuk bungkus inti
Method:
1. Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering. Sejukkan.
3. Jadikan inti bebola kecil. Bungkus dengan doh tepung pulut. Ketepikan
dahulu.
4. Bancuh tepung beras bersama santan. Masakkan hingga naik wap dan nampak agak
pekat.
5. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan.Lap dan
bersihkan.
6. Ambil 3 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang.
Letakkan 2 biji inti.
7. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20
minit.
8. Sejukkan dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan