Ingredients:
untuk kuih;
- 500g tepung beras (1 bungkus)
- 12 biji telur ayam
untuk sira;
- Air secukunya
- 500 gm gula
- 5 helai daun pandan
Method:
1. Goreng tepung beras tanpa minyak (sangai) dalam kuali atas api sederhana
hingga kering. Tutup api dan biarkan ia sejuk.
2. Pukul
telur hingga kembang dan ringan berbuih.
3. Taburkan tepung yang telah disangai ke dalam adunan telur sedikit demi
sedikit sambil dikacau.
4. Panaskan acuan dan oleskan acuan dengan minyak. Tuangkan adunan ke dalam
acuan dan bakar hingga kekuningan.
5. Untuk siranya, masukkan dua gelas air dan 10 sudu besar gula ke dalam
periuk. Bila air gula sudah mendidih masukkan daun pandan dan kemudian masukkan
10 biji nekbat.
* 10 sudu gula untuk 10 biji nekbat.
Khazinatul Asrar, 2011, August
1, Makanan Yang Sinonim Dengan Ramadhan.SaffMuslim, Retrieved May
2, 2012, from http://forum.saffmuslim.com/viewtopic.php?f=68&t=391.
Mohdandmeriam, 2010, April 10, kuih
muih tradisional melayu kelantan.Life as Pensioners, Retrieved May
2, 2012, from http://mohdandmeriam.blogspot.com/2010/04/kuih-muih-tradisional-melayu-kelantan.html.
Kak
Long, 2009, August 31, Nekbat.tanjung kara kitchen, Retrieved
May 2, 2012, from http://tj-kitchen.blogspot.com/2009/08/nekbat.html#.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan