Rabu, 16 Mei 2012

Lompat tikam



It can be prepared on daily dish or served during special occasions. This tasty food not only attracted the locals but also as well as from outsiders




Ingredients:

  •     3 kampit kecil tepung beras
  •     5 cawan air
  •     3 cawan santan
  •     3 keping manisan (gula) kelapa
  •     1 cawan gula
  •     3 helai daun pandan
  •     1 sudu garam
  •     1 sudu kapur makan
  •     3 cawan beras pulut
  •     1 sudu kecil warna merah
  •     1 cawan santan kelapa



Method:

  1.     Campurkan tepung beras, air biasa, air daun pandan dan kapur ke dalam kuali dan kacau atau adun sehingga   sebati.
  2.     Panaskan adunan di atas api yang sederhana dan kacau sehingga masak.
  3.     Angkat adunan dan sejukkan ke dalam loyang.
  4.     Masukkan santan, tepung beras dan sedikit air di dalam bekas yang berasingan dan sejukkan.
  5.     Beras pulut yang telah direndam, ditos dan dikukus bersama santan sehingga masak.
  6.     Ambil tepung pulut, santan dan masukkan ke dalam bekas kesukaan anda, kemudian curahkan manisan (gula) kelapa secukup rasa.


Wana. 2011, July 31. Lompat Tikam(Versi Kelantan). iResepi Sajian Resepi Dari Chef Terkenal di Serata Dunia. Retrieved May 10, 2012, from http://iresepi.blogspot.com/2011/08/lompat-tikam-versi-kelantan.html#axzz1vf0MolGm.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan