Rabu, 16 Mei 2012

Kuih jala mas


This is very popular kuih in Kelantan. It is based on eggs and sugar and it is also known as Royal Cake. It can only found in this state.





Ingredients:
  • 12 biji telur itik @ telur ayam – ambil kuningnya sahaja
  • 2 gelas besar air
  • 500 gm gula
  • sehelai daun pandan
  • daun pisang @ acuan roti jala


Method :
  1. Panaskan air dalam periuk, masukkan gula bersama daun pandan.
  2. Biarkan mendidih sehingga gula cair sepenuhnya.
  3. Pukul kuning telur itik @ telur ayam dan masukkan ke dalam acuan roti jala @daun pisang digulung, hujung daun pisang biar menjadi lubang kecil. Perlahan-lahan goncang acuan hingga kuning telur tadi tenggelam ke dalam air gula.
  4. Kuning telur akan membentuk jaringan. Gunakan lidi untuk menyatukan jaringan tadi membentuk jala.
  5. Tos dan hidangkan.


Adiweyah. 2010, November 24. Kuih Traditional Kelantan-Jala Mas. Bila Periukku Berbunyi. Retrieved May 10, 2012, from http://adiweyah.blogspot.com/2010/11/kuih-tradisional-kelantan-jala-mas.html.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan