Khamis, 17 Mei 2012

Nekbat





Ingredients:
untuk kuih;
- 500g tepung beras (1 bungkus)
- 12 biji telur ayam

untuk sira;
- Air secukunya
- 500 gm gula 
- 5 helai daun pandan 


Method:
1. Goreng tepung beras tanpa minyak (sangai) dalam kuali atas api sederhana hingga kering. Tutup api dan biarkan ia sejuk.

2. Pukul telur hingga kembang dan ringan berbuih.
3. Taburkan tepung yang telah disangai ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau.
4. Panaskan acuan dan oleskan acuan dengan minyak. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar hingga kekuningan.
5. Untuk siranya, masukkan dua gelas air dan 10 sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih masukkan daun pandan dan kemudian masukkan 10 biji nekbat. 

* 10 sudu gula untuk 10 biji nekbat.





Khazinatul Asrar, 2011, August 1, Makanan Yang Sinonim Dengan Ramadhan.SaffMuslim, Retrieved May 2, 2012, from http://forum.saffmuslim.com/viewtopic.php?f=68&t=391.

Mohdandmeriam, 2010, April 10, kuih muih tradisional melayu kelantan.Life as Pensioners, Retrieved May 2, 2012, from http://mohdandmeriam.blogspot.com/2010/04/kuih-muih-tradisional-melayu-kelantan.html.

Kak Long, 2009, August 31, Nekbat.tanjung kara kitchen, Retrieved May 2, 2012, from http://tj-kitchen.blogspot.com/2009/08/nekbat.html#

Tiada ulasan:

Catat Ulasan