Nik Malawati Nik Othman. 2010.
Aneka Masakan Kelantan. Kuala Lumpur : Alaf 21. Retrieved May 11,2012, from http://www.alaf21.com.my/prodDetails.asp?idpr=559.
Sinopsis
NASI kerabu, nasi dagang, ayam percik, solok lada dan ikan sumbat serta
budu merupakan hidangan yang cukup diminati di Kelantan. Ditambah pula dengan
kuih cek mek molek, akok, jala mas dan buah tanjung sebagai penambah selera.
Bertambah enak jika keropok lekor dicicah sos cili yang sedikit pedas dan masam
manis.
Buku Aneka Masakan Kelantan menghidangkan 44 jenis resipi nasi, lauk-pauk serta
kuih-muih yang popular di negeri tersebut. Keistimewaan masakan Kelantan telah
diakui ramai. Hidangannya unik dan istimewa. Malah masakannya sudah sampai ke
peringkat antabangsa sebagai masakan Malaysia.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan