Bahan A ( untuk Butir Nangka )
- 250 gram tepung beras pulut ( separuh plastik )
- sedikit air
- sedikit kapur makan
- 20 helai daun pandan ( diblender dengan setengah cawan air dan tapis )
- @ pewarna hijau jika suka.
- Masukkan tepung beras pulut ke dalam mangkuk
- Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sampai tepung jadi doh dan tidak melekat di tangan.
- Gentel kecil2 macam biji nangka
- Rebus air sampai mendidih, lepas tu masukkan biji nangka tadi yang digentel2
- Bila biji nangka tadi sudah naik terapung, itu maknanya sudah masak, dan bolehlah diangkat dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air paip untuk rendaman seketika.
Bahan B ( Kuah putih )
Cara membuat kuah :
- santan dari sebiji kelapa
- 1 sudu tepung beras ( untuk memekatkan kuah )
- 2 senduk kecil gula (jika tak suka manis kurangkan )
- 1 sudu besar halba
- secubit garam
- sehelai daun pandan
Cara membuat kuah :
- Bagi membuat kuahnya pula masukkan santan, halba, garam, gula, sedikit tepung beras ke dalam periuk, masaklah sehingga mendidih dan mesti sentiasa dikacau agar kuahnya tidak berketul.
- Apabila butir nangka dah siap masak, tapis dan buangkan air rendaman tadi dan bolehlah dicampurkan butir nangka bersama kuahnya.
- Biarkan mendidih seketika.
- Selepas itu bolehlah dihidangkan..sangat sedap di makan masa suam2 dan letak dalam peti ais pun sedap juga..
- Rasa kuih ni lemak2 manis.
Adiweyah. 2011, November 24. Butir Nangka-resepi Mamaku.
Bila Periukku Berbunyi. Retrieved May 10, 2012, from http://adiweyah.blogspot.com/2011/08/butir-nangka-resepi-mama.html.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan