This is very popular kuih in Kelantan. It is based on eggs and sugar and it is also
known as Royal Cake. It can only found in this state.
- 12 biji telur itik @ telur ayam – ambil kuningnya sahaja
- 2 gelas besar air
- 500 gm gula
- sehelai daun pandan
- daun pisang @ acuan roti jala
Method :
- Panaskan air dalam periuk, masukkan gula bersama daun pandan.
- Biarkan mendidih sehingga gula cair sepenuhnya.
- Pukul kuning telur itik @ telur ayam dan masukkan ke dalam acuan roti jala @daun pisang digulung, hujung daun pisang biar menjadi lubang kecil. Perlahan-lahan goncang acuan hingga kuning telur tadi tenggelam ke dalam air gula.
- Kuning telur akan membentuk jaringan. Gunakan lidi untuk menyatukan jaringan tadi membentuk jala.
- Tos dan hidangkan.
Adiweyah. 2010, November 24. Kuih Traditional Kelantan-Jala
Mas. Bila Periukku Berbunyi. Retrieved May 10, 2012, from http://adiweyah.blogspot.com/2010/11/kuih-tradisional-kelantan-jala-mas.html.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan