Ingredients (4 serve)
- 1 cawan tepung
gandum
- 1/2 cawan gula
pasir
- 1/2 cawan gula
merah
- 2 sudu besar
tepung ubi
- 1/2 sudu kecil
kapur sireh
- 1/2 biji kelapa
parut (putih shj)
- 1/2 sudu kecil
garam
Method:
- Gula merah & putih
dimasak dengan 3 cawan air bersama sehelai daun pandan. Kemudian sejukkan.
- Tepung gandum dan
tepung ubi dimasukkan ke dalam bancuhan air gula tadi suam-suam, kacau
sehingga sebati.
- Tinggalkan
sedikit air gula tadi untuk dibancuh bersama kapur, selepas itu tapis dan
masukkan kedalam bancuhan tepung dan gula tadi.
- Setelah sebati
adunan tadi, tapiskan dan masukkan kedalam loyang dan kukuskan selama 20
minit dengan api yang sederhana.
Setelah sejuk, boleh la dipotong ikut
suka, kemudian gaulkan kelapa parut bersama garam. Taburkan di atas kuih kosui.
Siap untuk dihidangkan.
Mohdandmeriam,
2010, April 10, kuih
muih tradisional melayu kelantan. Life as Pensioners, Retrieved May 2, 2012, from http://mohdandmeriam.blogspot.com/2010/04/kuih-muih-tradisional-melayu-kelantan.html.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan